2023 - "Havlíčkův Brod - Obec přátelská rodině a seniorům 2023"



 

Poskytovatel dotace: Ministerstvo práce a sociálních věcí 

Projekt: "Havlíčkův Brod - Obec přátelská rodině a seniorům 2023"

  

Město Havlíčkův Brod se jako v předešlých letech zapojilo do soutěže Obec přátelská rodině a seniorům. Hlavním cílem projektu je podpora rodin a seniorů, včetně aktivit spojených s mezigenerační soudržností na komunální úrovni v Havlíčkově Brodě.

 

 

Soutěž je každoročně vyhlašována Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR a Stálou komisí Parlamentu pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny. Město Havlíčkův Brod na základě rozhodnutí dotační komise získalo dotaci ve výši 565 338 Kč. Podporované aktivity a opatření bezprostředně reagují na potřeby rodin a seniorů v místě, kde žijí.

Cílovými skupinami projektu jsou rodiny, děti, senioři, mládež, studenti, osoby se zdravotním handicapem, osoby sociálně vyloučené nebo ohrožené sociálním vyloučením.

Neinvestiční dotace je určena na opatření, která zajistí volnočasové využití rodin, dětí, seniorů a mládeže, zkvalitní rodinné a sousedské vztahy a podpoří místa, která slouží k mezigeneračnímu setkávání.

Aktivity směřují do pěti hlavních oblastí:

Komunitní prorodinné aktivity zahrnují jednorázové i opakující se akce, jež podporují aktivně strávený čas rodin, seniorů a rodinnou soudržnost. Základním a sjednocujícím prvkem veškerých aktivit je komunitní zapojení obyvatel.

Oblast zahrnuje projektové dny  pro rodiče  a dětina ZŠ v Sadech,  Sociální podnik AVE KAVE ve spolupráci se Senior Pointem uspořádá komunitní akci v parku Budoucnost  a Piknik v trávě, kdy součástí bude také  hudební vystoupení. Akce Komunitní dvoreček proběhne 5. – 10. měsíc ve Family pointu. Významnou akcí pro tři generace bude  aktivita v zahradě ZŠ V Sadech.

Mezigenerační setkávání se věnuje zapojení rodin do budování občanské společnosti v Havl. Brodě pomocí propojení mladých rodin s dětmi se seniory i širokou veřejností města.

Tento okruh je rozdělen do dvou celků:

1)      Aktivity pro celé rodiny (Projektové dny,  Edukativní aktivity v MŠ Korálky, Setkání pod hvězdami, Kniha je tu pro každého, Zpívat můžeme vždy, Posezení u ohýnku)

2)      Aktivity pro zapojení veřejnosti (letní sousedské podvečery v Klubu OKO, programy městského divadla a kina OSTROV, Retro módní přehlídka)

 

Podpora kulturních akcí a tradicezahrnuje aktivity Projektové dny v kině dostupné i pro nízkopříjmové rodiny, Mikulášskou nadílku  a Biograf SEN v MDKO. Kreativní programy po celý rok nabízí  Mateřské centrum Zvoneček. Tato oblast zahrnuje také Zahradní slavnost v zahradě smyslového vnímání u Domova pro seniory, jejíž součástí bude  koncert kapely, vystoupení dětského sboru, vystoupení mažoretek a přehlídka terapie se zvířaty.

Zdravý životní styl  - tento okruh zahrnuje přednášky, kurzy a pravidelná cvičení a cílenou motivaci k pohybu, čímž dochází k posílení zdraví, pozitivnímu vnímání a posílení soběstačnosti a sebevědomí především seniorů.

Projektový den pro seniory na ZŠ V Sadech – setkání seniorů a dětí s připraveným kulturním programem, výuka Jógy pro seniory do konce kalendářního roku

Cvičení pro zdraví – výuka Jógy pro seniory v prostorech AZ centra pod vedením zkušené lektorky

Začínáme trénovat paměť – přednáška o aktivitách na udržení soběstačnosti seniorů pod záštitou Českého svazu žen

 

Vzdělávání a poradenství zahrnuje pořádání přednášek, seminářů a kurzů zaměřených pro rodiče, prarodiče, pedagogy, seniory a osoby pečující o ně a širokou veřejnost. Tematické okruhy budou pojednávat o rodinných vztazích, výchova dětí a stárnutí.

Semináře pro pracovníky se seniory – nácvik komunikace se seniory a zvýšení jejich komunikačních kompetencí.

Sociálně právní poradenství a podpůrná setkání pro osoby po ztrátě osoby blízké pro poskytnutí pomoci ve smyslu nalezení duševní rovnováhy a psychické pohody.

Tato klíčová aktivita zahrnuje také přednášky na téma vztahy v rodině, seminář první pomoci a cestopisné přednášky v Senior Pointu.

 

Celkové náklady projektu

656 338,--  Kč

Dotace z MPSV

656 338,--  Kč

Spolufinancování města

            0,--  Kč

 

Na organizaci akcí různého charakteru se podílejí příspěvkové organizace města Havlíčkův Brod, neziskové organizace a další aktéři, kteří podporují rodinnou politiku: ZŠ V Sadech,  Sociálním podnikem AveKave, ČČK, ZŠ Nuselská, MŠ Korálky, ZŠ Konečná, Městským divadlem a kinem Ostrov, Informačním poradenským centrem Havlíčkův Brod, Tělovýchovnou jednotou Orel apod.